Tangan Penuh Cinta

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh...Tangan itu... Tangan yang acapkali mengelus lembut wajahku tika dunia ku kenal buat kali pertama... Tangan itu jualah yang sentiasa memeluk erat tubuh kecilku tatkala umurku masih bayi... Allahu Rabbi... Tangan itu... Yang saat ini tiap detik masa, ku harap tangan itu masih gagah persis dirinya yang begitu mengasihi anak-anaknya, begitu tegar semangat berkorbannya, begitu tabah tangan itu menongkah arus dunia, asakan dusta di sekelilingnya. Tangan itu...

Andai dahulu tangan itu menyatakan cinta melalui sentuhan kasihnya, kini tangan itu ku kucup penuh syahdu hati yang merasa... Kerana tangan itu... Entah bila akhir detik waktu, yang tersia untuk ku kembali berbakti buat tangan itu... 

Selalu saja berikrar di jiwa, Allahu Allah, sempatkanlah diri untuk memimpin tangan itu sama-sama ke JannahMu, redhailah tautan kasih antara kami hingga kami bakal bertemu kembali di syurga, lapangkanlah hati ini untuk menerima perpisahan, untuk ku melepaskan tangan ini, mahupun melepaskan tangan itu penuh rela dan redha, andai saat maut terlebih dahulu menyapa, baik diri ini mahupun dirinya, kerana takdirMu penuh hikmahNya.

Alhamdulillah syukur Ya Allah, kerana mengurniakanku tangan itu di samping ku, di saat baru saja mengenal dunia, hingga detik ini ke arus dewasa. Ya Rahman, hambaMu semakin dewasa, dan tangan itu semakin tua Ya Allah. Maka peliharalah tangan itu, di saat dirinya dekat denganku mahupun di kejauhan. 

Kerana sungguh, tangan itu penuh cinta. 
Cinta yang tak terbatas 
melainkan setelah kalimah 
"لا اله الا الله محمد رسول الله " 

Merindui tangan itu Ya Allah, 
Merindui,
ibu ayahku :')This entry was posted on . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply